LT2001

lt2001Naprava je plod lastnega razvoja, ki temelji predvsem na pridobljenih izkušnjah na področju sledilnih naprav tako v razvoju kot tudi terenskih izkušnjah. LT2001 je skupno ime za družino naprav, iz katere izhaja LRIT naprava LT2001-LRIT in VMS LT2001-VMS. Obe napravi si delita skupno strojno opremo, ki sloni na zanesljivem in nizkopotrošnem ARM Cortex-M3 mikrokontrolerju in zanesljivem operacijskem sistemu.

Zaradi enostavnosti in modularnosti ima LT2001 možnost priklopa enega serijskega vodila, ki je lahko CAN 2.0B ali RS232. Vrsto vodila si mora uporabnik izbrati glede na potrebe aplikacije, kamor bo vgradil napravo LT2001. Komunikacijsko je možno uporabiti CAN 2.0B ali RS232 žično povezavo. V primeru povezave z RS232, se je možno na napravo povezati preko RS232 priključka na terminalu ali PC računalniku. Kot programsko opremo lahko uporabimo poljubni terminal kot je HyperTerminal ali Minicom ter z uporabo -AT komand- lahko konfiguriramo ali prenesemo željeno informacijo iz LT2001 na terminal. Prav tako je možna nadgradnja programske opreme preko terminala in uporabe Y-modem komunikacijskega protokola. Nadgradnjo programske opreme je možno izvesti le ob zagonu LT2001, ko se javi -Bootloader- in s svojim menijem omogoča operaterju določene posege na napravo.

Pri načrtovanju ohišja naprave smo upoštevali bogate terenske izkušnje, želje uporabnikov in samo okolje delovanje naprave, kar je privedlo do ohišja, ki je narejeno iz kakovostnih in preizkušenih materialov. Določene težave na terenu predstavlja ločena antena, ki pa je v primeru LT2001 nameščena znotraj ohišja, kar poceni in olajša montažo na drog premera 25 mm do 76 mm. Napajalni kabel je preko uvodnice nameščen na LT2001 in kvalificirani inštalater mora poskrbeti za pravilno namestitev kabla in priklop na napajalni vod. Uporabljeni kabel je namenski za uporabo v sektorju ladjedelništva. Premer vodnikov in zgradba kabla ustrezata tako napajalnim standardom, kot tudi komunikacijskim za CAN 2.0B, ki določa premer in kapacitivnost vodnikov.

 

Pogosta vprašanja

STROJNA OPREMA

Če ste že ožičili napravo na napajanje, potem preverite napajanje na priključnih sponkah, ki mora biti v obsegu 10.8 – 36V DC. Način priključitve lahko razberete v -LT2001 inštalacijskih- navodilih. Če imate na voljo merilnik toka (Ampermeter) ga povežite zaporedno v napajalno vejo in mora kazati v poprečju 120mA/12V porabe toka, oziroma priključna moč je reda 1.4W (P = Ui * I = 0.12A * 12V = 1.4W)
Če LT2001 podpira RS232 komunikacijo, potem se povežite na osebni računalnik preko RS232 vmesniških vrat (enako velja za RS232 <-> USB vmesnik) po -vezalni shemi-. V terminalu nastavite RS232 vrata na: 9600 baud, 1 START, 1 STOP, NO PARITY, NO FLOW Control. Sledite navodilom -AT ukazom-.
Nadgradnjo programske opreme je možno izvesti v zagonskem načinu (Bootloader) delovanja, ki se zažene ob vklopu naprave. V na način delovanja pridemo, če se povežemo na RS232 povezavo

in vklopimo ali resetiramo LT2001. Takrat se nam na zaslonu terminala izpiše zagonski način, v katerega vstopimo s pritiskom tipke na tipkovnici. Nadgradnjo izvedemo z Y-modem protokolom

tako da sledimo navodilom v -LT2001 zagonski način delovanja-.

Najdite vzrok za prekinitev povezave in ga poiskusite odpraviti. Vzrok je lahko napajanje, okvarjen kabel ali okvarjena naprava. V primeru programske napake bo Y-modem protokol poskrbel za ponovno vzpostavitev povezave, če izpad ni večji od nekaj sekund. V ostalih primerih je zagonski način naprave vedno mogoč in boste lahko ponovili ponovno nadgradnjo. Če napake ne morate odkriti, kontaktirajte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..
Na vsaki napravi je nalepka, na kateri so izpisani podatki o serijski številki, modelu, in proizvajalcu. Za pomen posameznih podatkov si poglejte -LT2001 identifikacija-.
Zaradi enostavnosti umeščanja na tržišče je Aerium naredil dva modela naprav z imenom LT2001-LRIT in LT2001-VMS, ki sta namenski napravi za omenjeni aplikaciji. Kljub temu, pa LT2001 ima možnost

nadgradnje programske opreme, kar omogoča uporabe naprave v različne aplikacije. Kot primer je uporaba LT2001 kot komunikator, kjer lahko zunanja priključena naprava preko vodila RS232 ali CAN 2.0B pošilja svoja lastna sporočila na podatkovni center. Velja tudi obratno. To je možno storiti z uporabo -AT ukazov- ki so prilagojeni za terminalsko delo.

 

PROGRAMSKE REŠITVE:

Da, to je možno na dva načina in sicer z AT ukazom AT+CGPS? ali vklopom NMEA-0183 stavkov. NMEA-0183 obliko sporočil vklopimo z AT ukazom ATG1 (vklop) in ATG0 (izklop). V primeru vklopljene NMEA-0183, se nam na serijskem vodilu pojavijo GPS stavki po standardu NMEA-0183 in v tem načinu so onemogočeni vsi AT ukazi razen ATG0 za izklop.
Oba signala je možno preveriti z ukazom AT+CSQx? pri čemer x zamenjamo z 0 za GPS signal in 1 za Iridium kanal.
To je možno storiti z uporabo RS232 ali CAN 2.0B vodila in sicer z uporabo AT ukazov. Če AT ukazi niso zadovoljivi, se lahko uporabi tudi drugi protokol za izmenjavo podatkov, za katerega kontaktirajte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..
Vsi podatki se najprej zavedejo v bazi ADC (Aerium Data Center), kjer se po vnaprej določeni poti pošiljajo k uporabnikom. Za natančna navodila, kako sprejeti podatke, si poglejte priročnik -Aerium Data Center-.
Da. Povezava je dvosmerna in zagotavlja prenose podatkov v obe smeri. Vsak prispeli podatek se lokalno shrani na LT2001 in nato se na podlagi tipa podatka pošlje preko serijskega vodila na drugo

priključeno napravo ali se uporabi lokalno kot parameter. Če gre za parameter sistema LT2001, potem se podatek lahko pošlje iz web vmesnika dostopnega na naslovu http://xxx.aerium.si. Za pošiljanje podatkov, morate biti registrirani uporabnik z veljavnim geslom.