Antenski sistemi

Dandanes okrog zemlje kroži lepo število satelitov, ki jih v grobem delimo na tri velike skupine in sicer LEO, MEO in GEO, ki pa pravzaprav govorijo o oddaljenosti vtirjenega satelita od zemlje. In prav ta tirnica govori tudi o gibanju satelita, ki pa se opiše z TLE (Two Line Elements) in so nam v pomoč pri samem sledenju satelitu. Z izjemo GEO satelitov, se ostali sateliti glede na opazovalca gibljejo, kar pomeni, da potrebujemo anteno, ki je sposobna slediti izbranemu satelitu. Obhodni časi satelita glede na mesto opazovalca so lahko različni in sicer od nekaj minut do 15 minut ali še več. Obhodni čas pa je definiran kot razlika med časoma "vzhodom satelita na obzorju" in "zahodom satelita za obzorjem" glede na opazovalca. Nižje kot leti oziroma manjša je elevacija krajši čas je prisoten. Pri tem je potrebno še poudariti, da je za nas opazovalca hitrost gibanja satelita tudi spremenljiva in sicer bližje ZENIT-u kot je višja je tudi hitrost.

V podjetju smo razvili da prevladujoča antenska sistema X/Y in AZ/EL, ki se razlikujeta predvsem v "mehanski geometriji" zasnove sledilnega sistema. Če želimo imeti univerzalen sistem sledenja tudi ob neznani tirnici z direktnimi preleti (ZENIT točka) je X/Y daleč najbolj primerna rešitev. Cenovno ugodnejša rešitev je AZ/EL, ki pa ni primerna za sledenje z direktnim preletom, pač pa bolj za MEO ali GEO satelite oziroma nižje elevacije. 

X/Y antenska postaja

Posebna mehanska izvedba antenske zemeljske postaje znana pod imenom X/Y. Primerna za sledenje preletnih satelitom s krajšimi obhodnimi časi, kot so razni vremenski in sateliti za snemanje površja zemlje.

Preberite več

AZ/EL antenska postaja

AZ/EL antenska zemeljska postaja primerna za sledenje MEO and GEO satelitov. Vgrajeni sistem omogoča daljinski nadzor nad samim sledenjem z dodatno vgrajeno funkcionalnostjo avtomatskega sledenja.

Preberite več

Podpora za merjenje anten

AntGain je programsko orodje za zajem smernih diagramov anten. Podprti so inštrumenti za zajem meritev (SA,VNA) in določena strojna oprema. Možen nakup kompletnega sistema za merjenje anten.

Preberite več